Nederlands | Gast In Toscane
English | Gast In Toscane
 

Cinque Terre

"Ligurie" is de ruige, groene kuststrook ten oosten en westen van de havenplaats Genua. Men kan deze streek in twee delen splitsen. De westelijke kustlijn, de Riviera di Ponente is een smalle kustvlakte die zich uitstrekt van Genua tot aan de Franse grens. De oostelijke kustlijn, aan de andere kant van Genua, kenmerkt zich door zijn woestere landschap. Hier ziet men vaak imposante rotspartijen en kiezelstranden direct aan zee. Het is een kust met kleine vissersdorpjes tussen steile kliffen en steile bergen.
Begin April  kan het al zeer aangenaam zijn met een gemiddelde temperatuur van rond de 18-20 graden maar kan het ook zeker warmer zijn. De Ligurie heeft haar prettige klimaat te danken aan haar beschermde omgeving. In het noorden heb je de bergen die voor beschutting zorgen tegen de noordelijke winden en vanuit het zuiden de regelmatige aanvoer van warme lucht vanuit Afrika.

De Cinque Terre is een prachtig, rotsachtig kustgebied en ligt in het Zuid Oosten van de Italiaanse streek Ligurië aan de Italiaanse bloemen Riviera. Het is bijna geheel beschermd natuurgebied en maakt onderdeel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst. De naam “ Cinque Terre “ verwijst naar vijf prachtige dorpjes aan de kust die door een voetpad (Via dell’Amore) en een spoorlijn met elkaar verbonden zijn. Vanaf dit voetpad heeft u een schitterend uitzicht over de wijn- en olijfgaarden en prachtige, stille stukjes strand omringd door beboste heuvels. De belangrijkste delicatessen van de Cinque Terre zijn: zeegerechten, groenten, en een heel bekende wijn: Sciacchetrà.
Riomaggiore is de eerste stad van de Cinque Terre aan de kant van La Spezia. Het hoofdgedeelte van de stad is gescheiden van het treinstation en de kade door tunnels. Eigenlijk bestaat de stad uit drie delen: het treinstation, hier begint ook het beroemde liefdespad, de oude stad en de kade waar je een steiger en een klein kiezelstrand kunt vinden.
Manarola is het tweede en oudste dorp in de Cinque Terre aan de kant van La Spezia. Het ligt op 500 meter afstand van het eerste dorp.
Corniglia is het kleinste en het hoogstgelegen dorp van de Cinque Terre. Het is het enige stadje zonder een haven. Het is heel moeilijk om er met de auto te komen. De enige opties zijn per trein of te voet. Dit dorpje is bekend om zijn steile wijnvelden en olijfgaarden.
Vernazza wordt wel het mooiste dorpje van allemaal genoemd. Deze heeft een wat grotere haven en bij aankomst sta je gelijk middenin het dorpje.
Monterossa al Mare heeft van allemaal het grootste zandstrand. 

Hoe kun je het beste deze dorpjes bezoeken?
De vijf dorpjes van Cinque Terre zijn niet met de auto toegankelijk, maar er is een prima treinverbinding tussen alle vijf de dorpjes, met elk half uur een trein. 
Wil je Vernazza liever per boot bezoeken? Er vaart ook een ferry tussen alle dorpjes van de Cinque Terre. Afhankelijk van het weer en het seizoen vaart deze ferry tussen ongeveer 10.00 en 19.00 uur langs alle vijf de dorpjes. Kaartjes zijn verkrijgbaar in de kleine ticketkantoortjes in de havens van alle dorpjes.