Nederlands | Gast In Toscane
English | Gast In Toscane
 

Florence

Florence (in het Italiaans Firenze genoemd) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Toscane. De stad is één van de bekendste cultuursteden van Europa. Het is de bakermat van de renaissance. Veel beroemde kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en andere historische mensen hebben hier gewoond of zijn hier geboren. Voorbeelden hiervan zijn Leonardo De Vinci, Michelangelo en Galileo Galilei. Tegenwoordig is Florence dé stad die je bezocht moet hebben als je in de Toscane bent. De stad barst van de fraaie pleinen, straten, bruggen en paleizen. Florence en haar bekendste bezienswaardigheden, de Kathedraal van Florence, Het Uffizi, Wie het wereldberoemde museum Uffizi niet heeft bezocht, heeft de stad Florence niet gezien. De Ponte Vecchio, de oude brug uit 1345, het Palazzo Vecchio, Galleria dell’ Accademia en Palazzo Pitti een prachtig paleis van de beroemde Medici familie met hierachter de prachtige Boboli tuinen, Piazza della Signoria met zijn bekende beeldengalerij met daaronder de “ David “, Santa Croce, één van de belangrijkste kerken van Florence. Kortom teveel om op te noemen en goede redenen om hier regelmatig naar terug te gaan.
Het boek "Inferno" van de Amerikaanse auteur Dan Brown heeft ervoor gezorgd dat het toerisme in Florence een extra impuls heeft gekregen. Naar aanleiding van het boek en de in 2016 uitgebrachte bioscoopfilm, dat zich grotendeels in Florence afspeelt, gaan toeristen op zoek naar de historische plekken en gebouwen die in het boek beschreven worden.

Belangrijke overige plaatsen in Florence zijn Empoli, Pontassieve, Fiesole, Greve in Chianti en Signa.
Ook het dorp Vinci, geboorteplaats van Leonardo da Vinci ligt in de provincie Florence.
Ten Noorden van Firenze ligt het toeristische gebied Mugello dat de fascinerende steden Fiesole, Marradi, Scarperia en Barberino di Mugello omvat. Er is zoveel te doen en te zien hier, inclusief een bezoekje aan het spannende Mugello racecircuit.

De Florentijnse keuken leunt sterker op de traditie van het eten op het platteland dan op het hogere koken.
Net als in de overige delen van Toscane hecht men veel waarde aan het gebruik van
eerlijke, weinig bewerkte ingrediënten van hoge kwaliteit. Veel gerechten zijn gebaseerd op vlees.
Traditioneel wordt het gehele dier gegeten: zo staan diverse soorten
pens (trippa en lampredotto) op het menu en die worden ook verkocht bij stalletjes op straat.
Typische antipasti zijn de crostini toscani, licht geroosterde ronde sneden brood met een
pastei op basis van kippenlever, en gesneden rauwe ham (prosciutto)en worstsoorten (salame).
De prosciutto wordt in de zomermaanden vaak met meloen gegeten.
Het typisch zoutloze Toscaanse brood wordt in de Florentijnse keuken veel gebruikt, vooral in zijn
beroemde soepen: ribollita en pappa al pomodoro en in een  salade van brood en verse
groenten (panzanella) die vaak 's zomers wordt opgediend.
Het bekendste vleesgerecht is de bistecca alla fiorentina, 
een soort T-bone steak van het Chianinarund geroosterd op houtskoolvuur.
Vrijwel alle hartige gerechten worden royaal besprenkeld met extra vergine olijfolie