Nederlands | Gast In Toscane
English | Gast In Toscane
 

Grosseto (Maremma)

Op vakantie in de provincie Grosseto, het andere Toscane

Grosseto, “ Maremma “ van Toscane
De provincie Grosseto (afgekort: GR) is de meest zuidelijke van de tien provincies van de Italiaanse regio Toscane. Hoofdstad is de stad Grosseto. De aan de Tyrreense Zee liggende provincie Grosseto bestaat uit de licht glooiende streek Maremma (tevens een nationaal park) waarvan de hoofdstad het centrum is, en een oostelijk, meer heuvelachtig gebied. Tot de provincie behoren tevens enkele eilanden van de Toscaanse Archipel, te weten de Formiche di Grosseto, Montecristo, Giglio en Giannutri, en het schiereiland Monte Argentario. De provincie wordt doorkruist door de 160 kilometer lange rivier Ombrone.
Grosseto grenst aan de Toscaanse provincies Pisa, Livorno, Siena en de provincie Viterbo die behoort tot de regio Latium.
Belangrijke andere plaatsen in de provincie zijn Follonica, Orbetello, Massa Marittima en Pitigliano.

HET "ANDERE" TOSCANE
Wie kiest voor deze streek, houdt in het bijzonder van de zee en het strand. Toch is dit nog een rustig gebied en weinig bekend bij de mondaine strandganger. Maar je kan in deze streek toch ook wat cultuur opsnuiven!
De Maremma is het andere Toscane met zeer uiteenlopende vergezichten: van het wallenlandschap in de streek van Scansano tot het steile Argentario-schiereiland. De Maremma is sinds de drooglegging van de moerassen een vruchtbare streek. Deze streek werd geteisterd door malaria, daarom is het hier niet volgebouwd en kan de liefhebber van een eigen stek in Toscane hier nog wel iets betaalbaars op de kop tikken.
Bekende badplaatsen
De Maremma is een qua sfeer en landschap unieke streek: het mooie platteland en strand dat sinds vele jaren de blauwe Europese vlag mag voeren voor zijn schone zee en de geboden service maken de Maremma tot de ideale keuze voor uw vakantie in de buitenlucht: de moderne en mondaine steden Follonica en Punta Ala, de naaldbossen van Roccamare en de oude stadje Castiglione della Pescaia. Een heel mooi kuststadje waar het toerisme zeer merkbaar aanwezig is. Toch heerst er in het historische centrum een aangename sfeer. Liefhebber van verse vis? Iedere dag varen hier de vissers uit en brengen tegen het einde van de middag alles vers aan land waar je dit vers kunt kopen.

MONTE ARGENTARIO
Dit  schiereiland is het vakantieoord bij uitstek voor rijke Italianen. Tijdens de vakantiemaanden is het er een drukte van jewelste. Het is dan onmogelijk om in Porto S. Stefano een parkeerplaats te vinden. Je kan in die havenstad wel een boot nemen naar het Isola del Giglio. In de tweede stad van Monte Argentario, Porto Ercole is het dan weer wat rustiger en gezelliger. Op de middelste landtong ligt het stadje Orbetello. Dankzij vele gezellige terrasjes en winkels kent het een gezellige sfeer.

PARCO NATURALE DELLA MAREMMA
De Maremma heeft nog veel meer natuur te bieden! Het Nationaal Park van de Maremma strekt zich uit langs beide kanten van het Uccellina-gebergte. De Maremma is in de zomer droog en in de winter koud en vochtig. De streek was zeer lang moerassig, tot Mussolini tijdens de bekende slag om het graan oudstrijders mobiliseerde om het moeras droog te leggen. Het Parco Naturale della Maremma is nu een beschermd moerasgebied dat enkel onder begeleiding van een gids bezocht kan worden. Alberese is het ideale uitgangspunt om het natuurpark te bezoeken. Je trekt te voet door het park, maar als je ouder bent dan 14 jaar kan het ook per paard. Dat is reeds eeuwenlang het ideale vervoermiddel in moerassige gebieden. Je kan ook met een gehuurde fiets het park verkennen langs een weg die helemaal leidt tot in Marina di Grosseto. De kans dat je onderweg wilde everzwijnen of buffels ziet, is echter heel klein. Marina di Grosetto is voor menig Italiaan het strand bij uitstek. Het strand is een vrij te betreden, smalle strook en wordt gekenmerkt door heuse boomstronken en takken. Een aan te raden uitstap, vooral heel leuk met kinderen.

MASSA MARITTIMA
Dit is ongetwijfeld één van de meest historische steden. De stad is gelegen op een heuvel op 380 meter boven de zeespiegel. Reeds in de Prehistorie werd deze heuvel bewoond. De Etrusken en Romeinen wonnen hier metaalhoudende grondstoffen. Na de veertiende eeuw toen ook hier malaria uitbrak is de stad eeuwenlang onbewoond gebleven. Daardoor werd het middeleeuwse karakter goed behouden. Op de Piazza Garibaldi staat de Duomo S.Cerbone (zeker het bezoeken waard) en enkele Palazzi: het Palazzo Comunale en het Palazzo Pretorio ( archeologisch museum). 

SCANSANO
Dit typisch dorpje, gelegen op een heuvel, lijkt door de eeuwen heen nauwelijks veranderd. Het pleintje is nauwelijks geschikt voor autoverkeer. Het bestuur van Grosseto nam hier zijn toevlucht op het hoogtepunt van de malaria-epidemie omdat zij in het hoger gelegen dorp aan de muggen wilden ontsnappen. Scansano is op zichzelf al heel mooi en is bovendien een goede uitvalsbasis om de streek te verkennen.

PITIGLIANO
Als je de Maremma bezoekt, mag je Pitigliano zeker niet overslaan. Het dorpje heeft een fascinerend stadsgezicht: het lijkt wel of de huizen uit de geel-rode vulkanische tufsteen zijn gegroeid. Op het eerste gezicht is het moeilijk te zien of het om een raam van een gebouw gaat of om een van de talrijke grafkamers in de rotsen. Die laatsten dienen nu -naargelang hun ligging- als opslagruimtes voor graan of wijn.
Het bovengrondse Pitigliano ziet eruit als een middeleeuwse droomstad. Kronkelende straatjes, kleine overdekte doorgangen, een zestiende-eeuws aquaduct en een paleis.
Voeg daaraan toe dat het geheel nog niet overspoeld is door het toerisme en je zal begrijpen waarom Pitigliano zo fantastisch is. De joodse gemeenschap van Pitigliano vormt bijna een unicum in deze streek. In 1599 mochten zij zelfs een synagoge bouwen, die je nu nog steeds kan gaan bezoeken.
Enkele kilometers verder liggen enkele dorpjes die ook een bezoekje waard zijn: Sovana en Sorano. Op weg naar deze dorpjes ontdek je Etruskische graven. 

SATURNIA
Spontaan uit de aarde, warme zwavelbronnen. Voor mensen met klachten bijv. Reuma, exceem heeft het vaak een helende werking. Het ruikt niet echt fris maar het is wel heerlijk. 

MONTE AMIATA
De Monte Amiata is met zijn 1738 meter de op twee na de hoogste berg en enige vulkaan van Toscane. De vele forten zijn er de stille getuigen uit de Middeleeuwen. De fascinerende natuur met al zijn dieren kan je het best ontdekken in het Parco Faunistico del Monte Amiata. De wandelwegen gidsen door de schitterende omgeving, waar je dieren als vossen, dassen, everzwijnen, hazen, wezels en steenmarters kan ontmoeten in hun natuurlijk leefmilieu. Er leven zo’n 120 soorten wilde dieren in dit park, honden zijn niet toegelaten.
Zeker een bezoekje waard is het klooster van San Salvatore. Ook de dorpjes Castel del Piano, Arcidosso, Montegiovi en Santa Fiora zijn heel erg mooi. De Monte Amiata en de omliggende schoonheden kunnen je gemakkelijk een hele dag bezighouden!
 

  • {{ house.name }}

    • Regio: {{ house.regionname }}
    • Plaats: {{ house.placename }}
    Meer informatie >