Addy's Kookrubriek

Hebben uw smaakpapillen ook zo genoten deze zomer?

Daar wij allen een liefhebber zijn van koken en mijn gezin nog meer van het opeten, hierbij een aantal heerlijke familierecepten van Gast in Toscane. Deze komen ook regelmatig voorbij op de Facebookpagina van Gast in Toscane.

" DE "  TOMATENSAUS

Benodigheden: 1 a 2 kilo verse tomaten, uien, knoflook, bouillontabletten, peper, zout, ansjovisfilet, kaas

Kook de tomaten in water en laat ze vervolgens schrikken onder koud water. Pel vervolgens de tomaten en snijdt ze in kleine stukken. Pel de uien en de knoflook en hak ze klein. Deze vervolgens aanbraden in olijfolie. Wanneer deze lekker gebakken zijn, de tomaten erbij doen. Voeg peper/zout en een bouillontablet toe ( proef voor de smaak 1 of 2 ) Voeg tenslotte 4 ansjovis toe en geraspte oude kaas. Laat alles 1 uur pruttelen. Deze saus smaakt heerlijk bij Spaghetti, Tagliatelle of Penne. Bij het serveren op de pasta altijd een klontje boter, dan de saus en afmaken met parmesan.

PASTA UIT DE OVEN MET SARDINESPESTO

Benodigheden: 2 blikjes sardines, peterselie, kappertjes, oud brood, knoflook, peper/zout, parmesan en pasta naar keuze.

Zet voordat u de sardinespesto gaat maken alvast een pan water op het vuur en kook daarin de pasta naar keuze al dente. Maak in de tussentijd de sardines schoon. Maak een mengsel van oud brood, sardines, knoflook, kappertjes. Breng op smaak met peper en zout. Voeg om het wat smeuig te maken een extra scheut olijolie toe. Wanneer de pasta klaar is, doe deze in een goed ingevette ovenschaal. Doe de pesto van sardines er bovenop en bestrooi deze rijkelijk met parmesan en nog een extra scheut olijfolie. Zet de ovenschaal 15 minuten in een oven van 200 graden.

TAGLIATELLE MET PESTO

Benodigheden: 4 tenen knoflook, 125 gr. pecorino ( of oude kaas ) 25 gr. pijnboompitten, 250 gr. verse basilicum, 1 eetlepel gedroogde marjolein, flinke scheut olijfolie, peper en zout en 500 gr. groene tagliatelle.

Pluk de basilicumblaadjes en houdt er een paar over voor garnering. Doe de blaadjes, de gepelde tenen knoflook, pijnboompitten en de marjolein in de keukenmachine ( vijzel ) en maak hier een gladde pasta van. Rasp ongeveer 100 gr van de pecorino en voeg toe. Roer langzaam 4 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels warm water door de saus. Kook de tagliatelle in water met zout en een scheut olijfolie. Verdeel de tagliatelle over vier borden, doe de pasta erover en bestrooi met de rest van de pecorino en overgebleven basilicumblaadjes.

MANICOTTI

Voor de Pannenkoeken
125 ml water
125 ml melk
2 eieren
30 ml gesmolten boter
250 gr. bloem en zout

Vulling
650 gram ricotta, komt niet zo nauw qua exacte hoeveelheid.
250 mozzarella in kleine stukjes
50 gr. pecorino
2 eieren
1 of 2 teentjes knoflook
hand verse peterselie en hand verse basilicum
zout naar smaak

Saus
2 x 400 ml. tomaten uit blik, ik neem altijd de stukjes
300 gr gehakt, varkens, wij hebben hier een super slager die Flakkees gehakt verkoopt en dat heel dichtbij de worstjes uit Italië.
1 teentje knoflook
halve aardappel geraspt
olijfolie
zout en peper
handje basilicum
200 gr. parmesan.

Pannenkoeken, alles mixen en laat uurtje staan, dan bakken

Saus; gehakt rullen in olijfolie dan de knoflook en geraspte aardappel erbij doen, bruin laten worden. dan de tomaten en overige ingrediënten erbij doen. Eventueel suikerklontje tegen de zuurte van de tomaten. Laat 10 minuten pruttelen.

Vulling; doe alles in de kom en mix. Rol het in de afgekoelde pannenkoeken en leg in beboterde schaal met op de bodem wat van de saus. Giet de overige saus erover en besprenkel wat met olijfolie. Zet in de oven voor half uurtje op 175 graden. Dit verschilt per oven, het moet borrelen. Laat even rusten voor je opschept. Dit recept is voor ongeveer 4 volwassenen, bij grotere groep dus verdubbelen.

TIRAMISU MET LIMONCELLO

20 lange vingers
250 ml slagroom
250 gr mascarpone
100 gr poedersuiker
sap van 1 citroen
80 ml limoncello
geraspte schil van een biologische citroen
150 gr lemon curd
Bereidingswijze:

Klop de slagroom met de suiker stijf.
Voeg de mascarpone toe, en klop tot je een romig geheel krijgt.
Meng er de geraspte citroenschil door.
Meng het citroensap met de limoncello
Leg in een schaal de helft van de lange vingers op de bodem. Giet hier de helft van het limoncello-citroensap mengsel over.
Bedek met de helft van het mascarpone-mengsel.
Leg hierop weer een laag lange vingers, en besprenkel met de rest van de limoncello/citroen.
Smeer hierop een laag lemon curd en eindig met een dikke laag mascarponemengsel.
Enkele uren in de koelkast zetten om op te stijven.