Regio Umbrië

OP VAKANTIE IN UMBRIE

Umbrië (Italiaans: Umbria), "het land van Franciscus van Assisi", is een regio met groene, zacht glooiende heuvels begroeid met vooral wijn- en olijfgaarden, maar er zijn ook veel akkers met tarwe, suikerbieten, tabak en zonnebloemen. De regio bevindt zich in centraal Italië, in de vallei van de rivier de Tiber met het stuwmeer Lago di Corbara. Umbrië, ook wel het groene hart van Italië genoemd, heeft een zacht mediterraan klimaat zodat de zomers droog en zonnig zijn hoewel de winters behoorlijk koud en nat kunnen zijn, zeker op grotere hoogte zoals in de Apennijnen. Umbrië grenst in het westen aan Toscane (Trasimeense Meer), in het oosten aan Marche en de Apennijnen (een indrukwekkende bergketen met diepe valleien en grote vlakten) en in het zuiden aan Lazio. De oppervlakte van de regio bedraagt 8456 km² en in 2001 had zij 825.826 inwoners. Umbrië wordt gekenmerkt door oude ommuurde heuvelstadjes met steile straatjes die getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis.

Umbrië biedt al duizenden jaren een goede thuis aan de wijnbouw en dat is vooral toe te schrijven aan de volgende factoren: de zacht glooiende heuvels met een goede blootstelling aan de zon, de rijkdom aan rivieren en wateren, het continentale maar zachte klimaat, de bodemstructuur die meestal bestaat uit goede kleiachtige kalksteen. Al deze gunstige voorwaarden hebben de inwoners van het gebied reeds vroeg er toe aangezet met de productie van wijn te beginnen, zodat de Umbrische wijnboeren vandaag kunnen bogen op een oude traditie van wijnmaken. Voor rode kwaliteitswijn is vooral de Sangiovese- en de Sagrantino-druif van belang, terwijl witte wijn vooral van Grechetto- en Malvasia-druiven wordt gemaakt.

De hoofdstad van de regio is Perugia. De regio bestaat uit twee provincies: Perugia en Terni.

De provincie Perugia is rijk aan kunststeden en historische dorpen. De universiteitsstad Perugia heeft een lange geschiedenis achter de rug en was al belangrijk in de tijd van de Etrusken. Er zijn nog delen van de stadsmuur uit die tijd terug te vinden. Het overgrote deel van het stadscentrum is middeleeuws. Het pronkstuk van de stad is het Palazzo dei Priori aan het Piazza IV Novembre met zijn middeleeuwse fontein. In de stad is ook de Università per stranieri gevestigd, voor buitenlanders die de Italiaanse taal willen leren.

Assisi op 15 km. afstand van Perugia is een belangrijk religieus centrum en bedevaartsoord. Het is de stad van de 13-de eeuwse heilige Franciscus van Assisi. Twee jaar na de dood van San Francesco, in 1228, is men begonnen met de bouw van de Basilica di San Francesco die eigenlijk uit twee boven elkaar gelegen kerken bestaat. Op 26 september 1997 werd Umbrië getroffen door een zware aardbeving die de kerk ernstig beschadigde. Verder telt Assisi nog vele andere kerken, kleine pleinen en een romeinse tempel, de Tempio di Minerva, uit de tijd van Augustus.

Spello is één van de meest authentieke middeleeuwse dorpen van Italië. De middeleeuwse centra van Todi en Gubbio zijn goed geconserveerd en behoren tot de trekpleisters van de provincie. Qua natuurschoon zijn de Monti Sibillini het hoogtepunt van het gebied, het gebergte heeft de status van nationaal park. Het Trasimeense Meer is erg op toerisme ingesteld en telt verscheidene campings en vele hotels. In het meer liggen drie eilandjes.

Terni is een van de twee provincies van de regio Umbrië en ligt in het heuvelachtige centrale deel van Italië. De provincie is ontstaan in 1927 als afsplitsing van de provincie Perugia. Het gebied rondom de moderne hoofdstad Terni behoort tot de meest geïndustrialiseerde delen van centraal Italië. In de Tweede Wereldoorlog is de hoofdstad grotendeels verwoest door de vele (108) bombardementen. Iets van oosten van Terni liggen de enorme kunstmatige watervallen Cascate delle Marmore, die niet altijd stromen, maar alleen op vaste tijden in het weekend en op feestdagen.

De Italiaanse stad Narni ligt in de Midden-Italiaanse regio Umbrië in de provincie Terni, precies op het geografische middelpunt van Italië. De plaats ligt op een rots hoog boven de rivier de Nera. Narni is gesticht door de Umbriërs onder de naam Nequinum; de Romeinen veroverden de stad in 299 voor Christus en herdoopten haar Narnia. De belangrijke Via Flaminia die Rome met het noorden verbond liep vlak langs de stad. De Romeinse keizer Nerva zou in Narnia geboren zijn.

Tegenwoordig is Narni een rustig provinciestadje. Het middeleeuwse centrum is rijk aan bezienswaardigheden zoals de 12de-eeuwse kathedraal, het enorme kasteel La Rocca uit de 14de eeuw en de Romeinse souterains onder de kerk Santa Maria in Pensole. Buiten de stad ligt op de Monte Santa Croce de ommuurde, 10de-eeuwse abdij San Cassiano. Het geografische middelpunt van Italië ligt precies op de Romeinse brug Ponte Cardona.

Van de kunststeden is Orvieto de meest belangrijke. De stad verheft zich op een vulkanisch plateau 300 meter boven het omringende landschap. De Duomo behoort tot de grootste van de Italiaanse romaans-gotische kerken en heeft een rijk versierde façade. Andere bezienswaardige plaatsen zijn: Narni, Acquasparta, Stroncone en Porano die alle vier goed bewaarde middeleeuwse kernen hebben. De rivier de Tiber (Tevere) is op twee plaatsen gestuwd waar de meren Lago di Corbaro en Lago di Alviano zijn ontstaan. Bij de plaats Avigliano Umbro, iets ten westen van Montecastrilli ligt het gefossiliseerde woud Dunarobba.

Oppervlakte : 8456 km²
Aantal inwoners : 825826