Regio Florence

OP VAKANTIE RONDOM FLORENCE

De provincie Florence (Italiaans: Firenze) is een van de tien provincies van de Italiaanse regio Toscane. Hoofdstad is de gelijknamige stad Florence. De provincie ligt in de noordoostelijke hoek van de regio. De officiële afkorting is FI.
De provincie met een oppervlakte van 3514 km² telt 934.000 inwoners, waarvan meer dan een derde in de hoofdstad woont. Het grondgebied is overwegend heuvelachtig, naar het oosten en noorden toe bergachtig (Apennijnen). De provincie wordt doorsneden door de rivier de Arno. In het zuiden (en deels in de provincie Siena) ligt de wijnstreek Chianti.
Belangrijke overige plaatsen in Florence zijn Empoli, Pontassieve, Fiesole, Greve in Chianti en Signa. Ook het dorp Vinci, geboorteplaats van Leonardo da Vinci ligt in de provincie Florence.

GESCHIEDENIS
Florence werd in het jaar 59 v.Chr. gesticht door afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam 'Florentia' (Latijn voor 'bloei').
Florence werd eeuwenlang bestuurd door het bankiersgeslacht Medici, waarvan de meesten een grote belangstelling hadden voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. De Medici regeerden vanaf de 15e eeuw tot 1737. Tot 1799 werd de stad bestuurd door de Habsburgers, waarna het bestuur werd overgenomen door de Fransen tot 1814. In 1814 kwamen de Habsburgers terug. Zij werden echter verdreven in 1859. Vanaf dat moment hoorde Florence bij het Italiaanse koninkrijk en was tussen 1865 en 1871 de hoofdstad.
Florence is de meest uitgesproken renaissancestad van Italië. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode.
Het belang van Florence als handelsstad blijkt onder meer uit het feit dat de plaatselijke munt, de fiorino d'oro of Gouden Florijn, zijn naam leende aan veel andere munten, zoals de Hongaarse forint en de Nederlandse gulden, die aanvankelijk ook Gulden (=Gouden) Florijn heette.

BRUGGEN
Ponte Vecchio (oude brug), die is gebouwd in 1345, en de Corridoio Vasariano, die ontworpen is in 1565, trekken veel toeristen. Wat de Ponte Vecchio uniek maakt is de gang die boven de winkeltjes loopt. In vroegere tijden liepen leden van de machtige Medici-familie hier doorheen zodat zij zich niet onder het gewone volk hoefden te begeven.

PALEIZEN
Palazzo Vecchio
Palazzo Pitti
Palazzo Medici-Riccardi

PLEINEN
Piazza della Signoria waar de beeldengroep staat met een replica van het beroemde beeld van David van Michelangelo. Het Piazza della Signoria was doorheen de jaren de verzamelplaats van het volk, het centrum van revoluties en het decor van weelderige feesten. Aan de ene kant ziet u het majestueuze Palazzo Vecchio.
Piazzale Michelangelo, bovenop een heuvel met mooi uitzicht
Piazza SS. Annunziata, met de fontein Pietro Tacca omringd door drie zuilengangen

KERKEN
De vele kerken waaronder de; Santa Maria del Fiore, die in de volksmond Duomo (dom) wordt genoemd, waarvan alleen de grote koepel door Brunelleschi is ontworpen, heeft de stad internationale faam gegeven. Verder nog de;
Basilica San Lorenzo
Santa Maria del Carmine met de kapel La Capella Brancacci
Santa Maria Novella

MUSEUM
Ontelbare musea maar de bekendste en meest bezocht zijn de;
Uffizi, (net als het Palazzo Vecchio gelegen aan het Piazza della Signoria), één van de beroemdste kunstmusea van de wereld met zeer veel werken van Italiaanse primitieven en renaissanceschilders, het maandag gesloten.
Galleria dell'Accademia, met onder andere een aantal beroemde beeldhouwwerken waaronder Michelangelo's 'David' Palazzo Pitti met Galleria Palatina met onder andere de collectie van de Medici-familie, liggend aan de Boboli-tuinen Verkeer en vervoer

Florence beschikt over een groot treinstation, het Santa Maria Novella niet ver van het Piazza del Duomo. Hier is ook het busstation van de busondernemingen SITA, Copit, CAP en Lazzi. Een ander station is het Campo Di Marte. Circa vijf kilometer buiten Florence ligt de luchthaven Florence.

IMPRUNETA
Veertien kilometer ten zuiden van Florence vind je de Europese hoofdstad van het aardewerk. De heuvel levert de grondstof, die in grote werkplaatsen wordt bewerkt. Je vindt er echter ook zaken waar ze nog ambachtelijk aardewerk maken. De kwaliteit daarvan valt met niets te vergelijken. Met wat geluk zie je zelfs de meester aan het werk.

KEUKEN
De Florentijnse keuken leunt sterker op de traditie van het eten op het platteland dan op het hogere koken. Net als in de overige delen van Toscane hecht men veel waarde aan het gebruik van eerlijke, weinig bewerkte ingrediënten van hoge kwaliteit. Veel gerechten zijn gebaseerd op vlees. Traditioneel wordt het gehele dier gegeten: zo staan diverse soorten pens (trippa en lampredotto) op het menu en die worden ook verkocht bij stalletjes op straat.
Typische antipasti zijn de crostini toscani, licht geroosterde ronde sneden brood met een pastei op basis van kippenlever, en gesneden rauwe ham (prosciutto)en worstsoorten (salame). De prosciutto wordt in de zomermaanden vaak met meloen gegeten.
Het typisch zoutloze Toscaanse brood wordt in de Florentijnse keuken veel gebruikt, vooral in zijn beroemde soepen: ribollita en pappa al pomodoro en in een salade van brood en verse groenten (panzanella) die vaak 's zomers wordt opgediend. Het bekendste vleesgerecht is de bistecca alla fiorentina, een soort T-bone steak van het Chianinarund geroosterd op houtskoolvuur. Vrijwel alle hartige gerechten worden royaal besprenkeld met extra vergine olijfolie.

Oppervlakte : 3514 km²
Aantal inwoners : 934000

 
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
Volgende