Regio Siena

OP VAKANTIE IN DE REGIO SIENA

De Provincie Siena (afgekort: SI) is een van de tien provincies van de Italiaanse regio Toscane. De provincie meet 3464 km² en telt 195.000 inwoners.
Siena grenst aan de provincies Florence, Pisa, Grosseto, Arezzo, Viterbo, Terni en Perugia.

Echte Toscaneliefhebbers verkiezen Siena boven Firenze. De intimiteit die deze stad uitstraalt zal hiervoor wel de verklaring zijn. Men wordt als het ware gezogen naar het binnenplein, het wereldberoemde Piazza del Campo. Hier even vertoeven, net zoals de Italianen, genieten van de mensen en van de voortreffelijke restaurants, ze zijn hier niet goedkoop maar de beleving maakt dit meer dan goed.
Siena is een bijzondere middeleeuwse stad. Deze stad staat ook op de beroemde werelderfgoedlijst van Unesco.
De stad ligt in het binnenland van Toscane. Siena staat bekend om zijn Piazza del Campo, dit is een groot plein in Siena wat schitterend is. Op het plein zitten diverse restaurants, cafés, en in het middelpunt staat het gemeentehuis met daarop een grote toren. In het gemeentehuis bevind zich nog een museum en je kunt de toren beklimmen, hier heb je een overweldigend uitzicht over de omgeving van Siena.
In het midden van de stad staat de grote dom van Siena dit heet de Duomo. Hier krijg je een goed beeld van de tijd de Renaissance.
Indien u reist naar Italie tijdens de Palio, die doorgaat op 2 juli en 16 augustus, moet u zeker Siena bezoeken. De voorafgaande feestelijkheden en opmaak van de stad in vol feestornaat is echt de moeite waard. Als u niet over kaarten beschikt kunt u de Palio het beste mijden. Wat is de Palio?
De Palio (Palio delle contrade) is een paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt, op 2 juli en 16 augustus. De Palio is zo belangrijk, dat een Italiaans spreekwoord luidt: "Chi dice Siena, dice Palio.", "Wie Siena zegt, zegt Palio". Het wordt gebruikt als twee zaken zo onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, dat men het ene niet zonder het andere kan noemen. Het is een belangrijk evenement voor de stad.

Siena bestaat uit 17 contrade (stadswijken). Elke contrade heeft zijn eigen naam, vaandel en kerk. Ze doen jaarlijks mee met de Palio. wijken zijn: Aquila, Bruco, Chiocciola, Civetta, Drago, Giraffa, Istrice, Leocorno, Lupa, Nicchio, Oca, Onda, Pantera, Selva, Tartuca, Torre, Valdimontone.

BEZIENSWAARDIGHEDEN
Siena's kathedraal (Duomo di Siena), waarvan de bouw in de 12e eeuw werd aangevangen, is een van de grote voorbeelden van Italiaanse gotische architectuur.
Het schelpvormige Piazza del Campo, het stadsplein
Het Palazzo Pubblico: voormalige zetel van de Signoria en de Podestà. Het elegantste gotisch paleis van Toscane.
Spedale Santa Maria della Scala, ziekenhuis uit de 14de eeuw. Het is nu een cultureel centrum. Er zijn diverse fresco's. Hier is ook het Museo Archeologico Nazionale in gehuisvest.
De James Bondfilm Quantum of Solace is voor een deel opgenomen in Siena. Na de openingsscène rijdt Daniel Craig de stad in. Tijdens een achtervolging is de wereldberoemde paardenrace op het Piazzo del Campo te zien.

Het meest ongerept stukje Toscane is ongetwijfeld Le Crete Senesi. Tussen Buonconvento en Siena tot aan het Orciadal vind je le Crete Senesi. Dit is een schitterend natuurgebied met afwisselend zacht glooiende heuvels, steile rotspartijen met als extra attractie soms kleine soms wat forsere vennen op plaatsen, waar in kraterachtige inkepingen in het landschap het regenwater blijft staan.

Het hart van de Crete Senesi ligt rond de as Asciano-Pienza met als sluitstuk de Val d’ Orcia. In de Crete Senesi heeft elk seizoen zijn eigen uitgesproken identiteit. De typische leemgrond lijkt soms wel beton. De gebouwen werden onmerkbaar ingeplant in volledige harmonie met de natuur. Typisch is de open bebouwing met vooraan grote bogen. Ook cypressen typeren dit landschap!

De bekendste en ook wel mooiste zijn ongetwijfeld : Pienza, Montepulciano en Montalcino. Men kan deze dorpjes makkelijk op een dag bezoeken. Wens je onderweg echter nog enkele bezienswaardigheden te bezoeken hou dan zeker rekening met de afstanden, 10 of 15 kilometer lijkt niet zoveel maar door de heuvels en de vele bochten duurt dit altijd langer.

Enkele andere belangrijke plaatsen in de provincie Siena zijn:
SAN GIMIGNANO
San Gimignano is een middeleeuws stadje in de provincie Siena van de Italiaanse regio Toscane. De plaats trekt veel toeristen, vooral vanwege de bijzondere middeleeuwse architectuur. Bereikbaar vanaf Florence, weg richting Siena, tot aan Poggibonsi, dan richting San Gimignano (circa 13 km).
San Gimignano is bekend om zijn dertien torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn in de 12de en 13e eeuw door rivaliserende rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Op haar hoogtepunt had de stad zo'n 70 torens.
In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend omwille van diens ligging aan de pelgrimsroute naar Rome. Maar toen deze werd verlegd en er een pestepidemie uitbrak, betekende dit een economische ondergang en het behoud van zijn middeleeuwse karakter. Alle straatjes gaan opwaarts naar het hoogste punt.
In 1990 is het historische centrum van San Gimignano opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. San Gimignano is een van de bestbewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor tevens een van de drukstbezochte. In de zomermaanden rijden de touringcars met toeristen af en aan.

PIENZA
Het hart van de stad is het Piazza Pio, gebouwd in de vorm van een trapezium. Hier bevinden zich de Duomo, het Palazzo Piccolomini, het Palazzo Borgia en het Palazzo Priori. Pienza is vooral gekend om zijn kaas: de pecorino, gemaakt van schapenmelk. Ook in de plaatselijke restaurants wordt deze lekkernij verwerkt in tal van gerechten. Hier werden ook scenes gefilmd voor the English Patient.

MONTALCINO
Het door de Etrusken gesticht bergstadje werd vanaf 1260 bezit van Siena. Het hoogste punt van de stad is het veertiende eeuwse Fortezza, waar zich een Enoteca (wijnwinkel met degustatie) bevindt. Je vindt er ongetwijfeld de beroemde Brunello di Montalcino, dé rode wijn van Toscane. Het verbouwen en verkopen van deze wijn is de belangrijkste aktiviteit van Montalcino. Andere bezienswaardigheden zijn het Palazzo Vescovile en het SantíAgostino-klooster. In een ander klooster, dat van San Antimo, kan je rond 18 uur prachtige Gregoriaanse gezangen bijwonen.

MONTEPULCIANO
Stad en bezienswaardigheden
Vanaf de muren en versterkingen van de stad heeft men een mooi uitzicht over Umbrië en Zuid-Toscane. Montepulciano ligt in een wijnstreek waar de bekende Vino-Nobilewijn gemaakt wordt. Binnen de stadsmuren bevinden zich vele palazzi in renaissance-stijl. De hoofdstraat, de Corso, is zeer steil en leidt naar de Duomo van Montepulciano, die gebouwd is in de 16e en 17e eeuw. Deze kerk herbergt een van de meesterwerken van de Siënese leerschool: De Maria Hemelvaart van Taddeo di Bartolo. Aan de rand van de stad staat de Tempio di Biagio, die in hoogrenaissance-stijl is gemaakt.

Overige bezienswaardigheden:
Piazza Grande
Palazzo Comunale
Palazzo Nobili-Tarugi
Palazzo Contucci
Pozzo, een put
Kerk Madonna di San Biagio gebouwd door Antonio da Sangallo de Oude, in 1529 ingewijd door Paus Clemens VII
Kerk Santa Maria delle Grazie uit 16e eeuw met bespeelbaar renaissance-orgel.

WIJNSTREKEN:
Het noorden van de provincie behoort tot de wijnstreek Chianti. De chianti uit het oorspronkelijke gebied tussen Florence, Siena en Arezzo draagt de naam Chianti Classico. De chianti uit gebieden die aan het klassieke (classico) gebied grenzen hebben de naam Chianti met de toevoeging van de naam van het eigen gebied: Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli of Rufina. op de fles hebben ze allen hun eigen logo. Zo is bijvoorbeeld de Chianti Classico te herkennen aan het logo met de afbeelding van een zwarte haan, de Gallo Nero. In enkele gemeentes binnen het grote gebied waar Chianti wordt geproduceerd, maakt men ook dure kwaliteitswijnen die het DOCG predicaat dragen. Dit zijn b.v. de Carmignano ten westen van Florence, en in de provincie Siena de Vino Nobile di Montepulciano en de Brunello di Montalcino. Een bijzondere wijn uit de Chianti is de Vin Santo. Deze dessertwijn, met DOC predicaat, wordt in het voorjaar vervaardigd uit druiven die de gehele winter hebben liggen drogen op strooien matten. De ingedroogde druiven hebben daardoor en hoger suikerpercentage verkregen, waardoor er een zware, zoete wijn van gemaakt kan worden.

VAL D’ ORCIA
Ten zuiden van Siena langs het parours van de rivier Orcia, waar het zijn naam aan dankt, strekt zich het dal van Orcia zich uit. Met zijn magnifieke landschap, bestaand uit lieflijke heuvels bedekt met olijfbomen, wijngaarden en bossen, is het dal van Orcia de ideale vakantieplek voor een ieder die wil ontspannen. Het park van de Val d' Orcia is erkend als uniek en uitzonderlijk vanwege het culturele landschap, oftewel het landschap dat in de loop van de eeuwen is gevormd en gemodelleerd door de mens. Door de toevoeging van de Val d'Orcia heeft Italië maar liefts 39 noteringen in de lijst, waarvan 4 in de provincie van Siena ( San Gimignano, Pienza, Siena en de Val d'Orcia met haar zestigduizend hectaren van schitterend natuurpark).
In 2004 is Val d'Orcia toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het dal van Orcia is tevens kunst en cultuur; het territorium is dan ook bezaaid met kleine middeleeuwse dorpjes rijk aan geschiedenis en interessante monumenten, zoals Pienza en Montalcino, om er maar een paar op te noemen. Het landschap komt vele malen terug in schilderijen uit de renaissance.

Wie daarentegen liever een vakantie heeft dat in het teken van de gezondheid en het welzijn staat kan de thermen van Bagno Vignoni en Bagni San Filippo bezoeken. En om de dag af te sluiten, mag een diner op basis van de culinaire specialiteiten van het dal van Orcia: “pici” (apart soort verse pasta), pecorini (schapenkaas) van Pienza en Brunello van Montalcino niet mankeren.

Oppervlakte : 3464 km²
Aantal inwoners : 195000

 
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
Volgende